
Olgunlaşan kahve çekirdekleri toplanır, işlemden geçirilir, kurutulur ve arzu edilen tada göre kavrulur, çekilir ve demlenir. Türk kahvesi dünyada telvesi ile birlikte sunulan tek kahve çeşididir. Bunun sebebi Türkler tarafından bulunan özel ince çekimli hazırlama yöntemi ve cezvede pişirilmesidir. Tören havasına sahip sunumda ise sitil puşidesi olarak adlandırılan altın ya da gümüş işlemeli örtüler, yine gümüş ya da tombaktan yapılan sitil takımları ve değerli mücevherlerle bezeli fincan zarfları kullanıldı. Küçük ölçekli seramik ya da porselen fincanlarda sunulan kahvenin yanında tatlı olarak reçeller, koyu kıvamlı tatlı veya çevirmeler ikram edildi. Misket üzümü, menekşe, gelincik, meyan kökü, demirhindi gibi çiçek, baharat, kök meyvelerden yapılan şerbet, çubuk ve nargile ikramı yapıldı. İşte tüm bu nedenlerden ötürüdür ki; Türk kahve kültürü ve geleneği 2013 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girdi. Serginin destekçilerinden Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği-TKKAD, bu geleneksel ve manevi mirasımızın, bu kültür hazinesinin değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması, ulusal ve uluslararası bilinirlik ve tanınırlık yaratmak için kuruldu. Türk kahvesi hakkında bilgi akışının sağlanmasına katkıda bulunmak, alanda bilimsel standartlar ve literatür oluşturarak gelecek nesillere bir değer bırakmaktır.
Olgunlaşan kahve çekirdekleri toplanır, işlemden geçirilir, kurutulur ve arzu edilen tada göre kavrulur, çekilir ve demlenir. Türk kahvesi dünyada telvesi ile birlikte sunulan tek kahve çeşididir. Bunun sebebi Türkler tarafından bulunan özel ince çekimli hazırlama yöntemi ve cezvede pişirilmesidir. Tören havasına sahip sunumda ise sitil puşidesi olarak adlandırılan altın ya da gümüş işlemeli örtüler, yine gümüş ya da tombaktan yapılan sitil takımları ve değerli mücevherlerle bezeli fincan zarfları kullanıldı. Küçük ölçekli seramik ya da porselen fincanlarda sunulan kahvenin yanında tatlı olarak reçeller, koyu kıvamlı tatlı veya çevirmeler ikram edildi. Misket üzümü, menekşe, gelincik, meyan kökü, demirhindi gibi çiçek, baharat, kök meyvelerden yapılan şerbet, çubuk ve nargile ikramı yapıldı. İşte tüm bu nedenlerden ötürüdür ki; Türk kahve kültürü ve geleneği 2013 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girdi. Serginin destekçilerinden Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği-TKKAD, bu geleneksel ve manevi mirasımızın, bu kültür hazinesinin değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması, ulusal ve uluslararası bilinirlik ve tanınırlık yaratmak için kuruldu. Türk kahvesi hakkında bilgi akışının sağlanmasına katkıda bulunmak, alanda bilimsel standartlar ve literatür oluşturarak gelecek nesillere bir değer bırakmaktır.